– Endodontsko zdravljenje boli.
NE DRŽI. Sodobni endodontski posegi ob lokalni anesteziji običajno ne povzročajo bolečin ali pa so le-te manjše in trajajo le prve dni po posegu.

– Endodontsko zdravljen zob je mrtev.
NE DRŽI. Pri endodontsko zdravljenem zobu se le pulpino tkivo, ki je potrebno v dobi razvoja zoba, odstrani in nadomesti s polnilnim materialom. Vsa druga zobna tkiva (sklenina, dentin, cement, pozobnični ligament, alveolna kost, dlesen) so prav taka kot pred endodontskim zdravljenjem.

– Endodontsko zdravljen zob se prej zlomi.
Zob, ki potrebuje endodontsko zdravljenje, ima zaradi zobne gnilobe ali kariesa, ki je najpogostejši vzrok za bolezni zobne pulpe, že pred samim začetkom endodontskega zdravljenja zobno krono močno uničeno. Endodontsko zdravljenje le minimalno zmanjša odpornost tako uničene zobne krone proti griznim silam. Zaradi povrnitve grizne in estetske funkcije zoba pa je po endodontskem posegu pogosto treba manjkajoča trda tkiva zobne krone (sklenino, dentin) oskrbeti s protetičnim nadomestkom – zatičkom in/ali prevleko. Če je protetični nadomestek ustrezno izdelan, tako oskrbljen endodontsko zdravljen zob ni nič bolj podvržen zlomu kot naraven, endodontsko nezdravljen zob.

– Endodontsko zdravljen zob izloča toksine.
NE DRŽI. To ni bilo nikoli znanstveno dokazano.

– Endodontsko zdravljen zob slabo vpliva na zdravje celega telesa.
NE DRŽI. Če je endodontsko zdravljen zob uspešno zdravljen, ne vpliva na zdravje. Kadar pa ob endodontsko zdravljenem zobu še zmeraj vidimo vnetje v čeljustni kosti (apikalni parodontitis), to vnetje vpliva na zdravje telesa. V tem primeru je potrebno ponovno endodontsko zdravljenje ali endodontsko mikrokirurško zdravljenje, ki odstrani vnetje iz čeljustne kosti.

 

« Prejšnji članek: Stroški endodontskega zdravljenja