Bolezni zobne pulpe so:

VNETJE ZOBNE PULPE (pulpitis) – zobna pulpa je vitalna, vendar tako vnetno spremenjena, da je z zdaj znanimi konservativnimi postopki ne moremo zanesljivo povrniti v zdravo, nevnetno stanje.
ODMRTJE ZOBNE PULPE (nekroza, gangrena) – zobna pulpa je odmrla (nekroza), odmrlo tkivo so okužile bakterije (gangrena).
APIKALNI PARODONTITIS (granulom) – zobna pulpa je odmrla, v pulpinem prostoru so bakterije, ki se skozi koreninski kanal lahko širijo v čeljustno kost in nato po telesu. Da se to ne zgodi, človeški imunski sistem ob koreninskem vršku, kjer koreninski kanal prehaja v čeljustno kost, z vnetnimi celicami raztopi del kosti in vnetno votlino v kosti zapolni z vnetnim (granulacijskim – zato včasih apikalnemu parodontitisu rečemo “granulom”) tkivom, ki bakterijam prepreči širitev iz koreninskega kanala po telesu. Votlina, ki nastane z raztapljanjem čeljustne kosti, se na rentgenski sliki vidi kot črna senca ob vrhu zobne korenine.

Povzročitelji bolezni zobne pulpe so:

  • zobna gniloba ali karies (najpogosteje);
  • mehanske poškodbe zoba (odlom, zlom, razmajanje zobne krone ali zoba);
  • termične ali kemijske poškodbe zoba;
  • razvojne poke v dentinu ali sklenini, ki so posledica nepopolnega razvoja zoba.

Endodontsko zdravljenje je potrebno, kadar pride do vnetja zobne pulpe, odmrtja zobne pulpe ali apikalnega parodontitisa. Če teh bolezni ne zdravimo, lahko nastale posledice povzročajo bolečine, težave pri grizenju, spremenjen videz ali govor. Vnetje v čeljustni kosti oz. apikalni parodontitis pa je lahko vzrok za vnetje srčnih zaklopk, vnetje ob vsadkih (npr. umetnem kolku), prezgodnji porod ali izpadanje las.

>>Endodontija video SZBE-ESE

 

« Prejšnji članek: Zgradba zoba