Za primarno endodontsko zdravljenje se odločimo, če zob še ni bil endodontsko zdravljen in:

  • je zobna pulpa tako vneta, da popolna obnova zdrave pulpe ni verjetna, ali pa je zobna pulpa že odmrla;
  • je na rentgenski sliki ob koreninskem vršku viden apikalni parodontitis;
  • je treba zob endodontsko zdraviti zaradi predpriprave na protetično ali parodontalno zdravljenje.

Primarno endodontsko zdravljenje se običajno izvede v eni ali dveh sejah.

Za brezbolečinsko delo je pri še vitalni, toda vneti pulpi potrebna lokalna anestezija, pri avitalni pulpi in apikalnem parodontitisu pa lokalna anestezija ni zmeraj potrebna.

Na zob namestimo gumijasto opno, ki ga loči od preostale ustne votline, kar omogoči zdravniku lažje, bolniku pa prijetnejše zdravljenje.

V zobni kroni zobozdravnik izvrta dostop do pulpine komore. S svedrom odstrani pulpino tkivo v pulpini komori in najde vhode v koreninske kanale. Pri iskanju kanalov si pogosto pomaga s povečevalnimi lupami ali operacijskim mikroskopom.
Ko zobozdravnik najde vhode v koreninske kanale, z majhnimi endodontskimi instrumenti – iglami vzpostavi prehodnost koreninskega kanala do koreninskega vrška. Z vse širšimi iglami nato s struganjem odstranjuje dentin ter s tem razširi in očisti koreninski kanal.
Bakterije iz kanala dodatno odstrani antiseptična tekočina, s katero zobozdravnik med širjenjem ves čas spira koreninske kanale.
Ko so vsi kanali ustrezno razširjeni, jih zobozdravnik osuši in zapolni s posebnim polnilnim materialom, da bakterije iz ust skozi koreninski kanal ne morejo v čeljustno kost.
Dostop do pulpine komore v zobni kroni zapolni z materialom za začasno plombo.
Zob se rentgensko slika, da se preveri natančnost polnitve koreninskih kanalov. Material za začasno plombo zobozdravnik nadomesti s trajnejšim materialom, na zobu lahko naredi tudi prevleko.
Rentgensko slikanje se ponovi čez eno leto, da se preveri uspešnost endodontskega posega.

 

« Prejšnji članek: Namen endodontskega zdravljenja
» Naslednji člankek: Ponovno endodontsko zdravljenje