Četudi je uspešnost sodobnega endodontskega zdravljenja visoka, se včasih zgodi, da je ob endodontsko zdravljenem zobu še zmeraj prisotno vnetje v kosti ob koreninskem vršku. Da bi tak zob ohranili, se lahko odločimo za ponovno endodontsko zdravljenje.

Za ponovno endodontsko zdravljenje se odločimo, če:

  • je ob zobu, ki nima optimalno polnjenih koreninskih kanalov, na rentgenski sliki še viden apikalni parodontitis in/ali tak zob povzroča bolečine in/ali otekline;
  • bo zobozdravnik na zobu, ki nima optimalno poljnenih koreninskih kanalov, zamenjal plombo ali delal prevleko.

Ponovno endodontsko zdravljenje običajno poteka v dveh ali treh sejah.

Na zob zobozdravnik namesti gumijasto opno, ki zob loči od preostale ustne votline, kar omogoči zdravniku lažje, bolniku pa prijetnejše zdravljenje.

Kot pri primarnem endodontskem zdravljenju zobozdravnik s svedrom naredi dostop do pulpine komore in najde polnjene koreninske kanale. Včasih je v ta namen z zoba treba odstraniti tudi protetično prevleko.
Polnitev iz koreninskih kanalov zobozdravnik odstrani, kar je zahtevno in časovno zamudno delo. Pri tem si pogosto pomaga z naglavno lupo ali operacijskim mikroskopom, ki omogoča delo z do 30-kratno povečavo, ter posebnimi mikrokirurškimi ultrazvočnimi konicami ali mikrosvedri, s katerimi pod povečavo mikroskopa zelo natančno odstranjuje ostanek stare polnitve ali prepreke, ki so med primarnim zdravljenjem preprečevale očiščenje kanala do koreninskega vrška.
Koreninski kanal med delom ves čas spira z antiseptično raztopino..
Ko zobozdravnik staro polnitev koreninskih kanalov povsem odstrani in najde dodatne kanale, z ročnimi ali posebnimi strojnimi endodontskimi iglami kanale dokončno oblikuje in vanje do naslednje seje vstavi antiseptično zdravilo. Zob zapre z začasno plombo.
V naslednji seji zobozdravnik antiseptično zdravilo z endodontskimi iglami in spiranjem z antiseptično tekočino odstrani iz koreninskega kanala,
kanal osuši in polni s polnilnim materialom.
Dostop do pulpine komore zapre z materialom za začasno plombo.
Zob se rentgensko slika, da se preveri natančnost polnitve koreninskih kanalov. Material za začasno plombo zobozdravnik nadomesti s trajnejšim materialom, na zobu lahko naredi tudi prevleko.
Rentgensko slikanje se ponovi čez eno leto, da se preveri uspešnost endodontskega posega.

 

« Prejšnji članek: Primarno endodontsko zdravljenje
» Naslednji člankek: Endodontsko mikrokirurško zdravljenje