Če je kljub ponovnemu endodontskemu zdravljenju ob zobu še zmeraj prisotno vnetje v čeljustni kosti, lahko zob ohranimo z endodontskim mikrokirurškim posegom – apikotomijo.

Apikotomija je potrebna, če:

  • zob kljub ponovnemu endodontskemu zdravljenju še zmeraj povzroča bolečine in/ali otekline, na rentgenski sliki pa je ob koreninskem vršku viden apikalni parodontitis;
  • s ponovnim endodontskim zdravljenjem ni mogoče optimalno polniti koreninskih kanalov ter zob povzroča bolečine in/ali otekline, na rentgenski sliki pa je ob koreninskem vršku viden apikalni parodontitis;
  • je ob endodontsko zdravljenem zobu zunaj koreninskega kanala viden polnilni material ter zob povzroča bolečine in/ali otekline, na rentgenski sliki pa je ob koreninskem vršku viden apikalni parodontitis;
  • je ob endodontskem zdravljenju prišlo do predrtja korenine, ki ga ni mogoče zapreti med običajnim primarnim ali ponovnim zdravljenjem.

Zobozdravnik pred posegom s posebnim slikanjem (z računalniško tomografijo s stožčastim snopom oz. CBCT) oceni, ali je apikotomija zaradi pomembnih anatomskih struktur v bližini koreninskega vrška (čeljustnega sinusa, nosne votline, živca v spodnji čeljusti, sosednjih zob) izvedljiva.

Po lokalni anesteziji zobozdravnik nad koreninskim vrškom prereže in odmakne dlesen.
S svedrom v kosti naredi dostop do koreninskega vrška in vnetega tkiva ob njem.
Zobozdravnik s svedrom odreže koreninski vršek in odstrani vneto tkivo iz čeljustne kosti.
Na korenini zobozdravnik s pomočjo operacijskega mikroskopa poišče koreninski kanal, ga z ultrazvočnimi mikrokonicami razširi, očisti in tesno zapolni kanal s posebnim polnilnim materialom.
Zobozdravnik na koncu rano zapre s šivi, ki dlesen namestijo v prvotni položaj.
Zob se rentgensko slika. Slikanje se ponovi čez eno leto, da se preveri, ali se je kost zacelila z na novo nastalo kostjo.

 

« Prejšnji članek: Ponovno endodontsko zdravljenje
» Naslednji člankek: Bolečine ob endodontskem zdravljenju